Dyrt å bo i Oslo

Kran i OsloDet er mange grunner til at det er dyrt å bo i Oslo.

Det å bo i Oslo kan bli en dyr opplevelse for mange, uansett livssituasjon. Her ser vi litt på hvorfor Oslo er dyrt å bo i, og hva konsekvensene av det kan bli for den enkelte. For mange kan refinansiering fra http://www.bluestep.no være en mulighet.

Studenten

Studentene som kommer til Oslo for å studere kan belage seg på minst 3 år med nudler og ketchup. Man blir alt annet enn rik på det man får fra lånekassen, og for hver eneste krone man tjener, blir det trukket i stipend og studielånet. Så du må faktisk jobbe ekstremt hardt for å få en lønn som det er greit å leve med.

Men dette betyr også at studiene og det sosiale livet som jo faktisk er en stor del av det man skal oppleve når man studerer, må lide. Man har ikke samme mulighet til å gjøre ting som andre, samtidig som det er sosialt forventet at man skal gjøre mye. Det er også dyrt å gå på høyere utdanning, skolebøker koster gjerne 3000-5000 hvert eneste semester.

Resultatet og konsekvensene kan faktisk bli at unge tar dårlige valg og tyr til lette løsninger som setter dem i gjeldsproblemer lenge etter skolen er ferdig. Når det er enten dette eller å falle utenfor sosialt, er det godt forståelig at mange velger nettopp de lette løsningene. Er man ung, er det ikke alltid man tenker på konsekvensene heller.

Småbarnsfamilien

Småbarnsfamilien har som regel to inntekter, hvert fall om begge foreldre er i arbeid. Men en familie betyr også at man trenger stor plass. Skal man bo midt i Oslo i et hus eller en stor leilighet må man glatt ut med rundt 20 000 i måneden, minst. Bare husleien er med andre ord nok til å ta en lønning. Så hvordan skal en familie da klare seg i Oslo?

En måte er å flytte litt utenfor sentrum for å få mer plass for pengene. Men dette kan bety at man må bruke mer tid på trikk, tog og t-bane. Det betyr mindre tid med familien og kanskje man må kutte ned på arbeidstid for å få tid til alt.

Enslige

Det å være single i Oslo er en dyr opplevelse. Samfunnet er lagt opp til at man skal være to. Det er vanskelig for enslige å etablere seg på boligmarkedet, ettersom det trengs to inntekter for å klare de fleste huslån. En enslig har mange av de samme utgiftene som par og familier har, men de må klare dem alene.

Situasjonene til alle disse tre gruppene viser at det å bo i Oslo kan være dyrt og få konsekvenser for de som gjør det. Det kan bety at man må jobbe hardere, eller at man ender opp med å ta seg mer gjeld for å kunne leve det man betrakter som et normalt liv.  Dette ender som regel opp med å slå hardt tilbake på en.